‘Collect moments, not things’

Onderstaande blog schreef ik voor het platform ‘Als je het mij vraagt’ van Dichterbij. Deze blogserie gaat over het leven in een woongroep.

Pardoes, de mascotte van de Efteling. Allerlei soorten autootjes. Een draak. En natuurlijk het traditionele spaarvarken in diverse soorten en maten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de circa honderd spaarpotten die Gerard in de loop der jaren heeft verzameld. Ze staan te pronken op drie schappen in zijn ouderwets gezellige kamer. De écht bijzondere exemplaren hebben een ereplaatsje in de vitrine gekregen.

Toch is Gerard niet de enige verzamelaar hier in Het Zand. Zo heeft Mario zijn gang volgehangen met tientallen petten, spaart Anja knuffels en heeft Frans in zijn koelkast een klein voorraadje Belgisch bier en bakjes met pudding. Maar Gerard spaart nóg iets bijzonders, ontdek ik terwijl ik met hem praat.

animals-blur-car-592739 (1)

Voor een feestje mag je Gerard – of Grad, zoals hij liefkozend door begeleidster Marion wordt genoemd – altijd wakker maken. Hij houdt van uitgaan en dansen, het liefst op Nederlandstalige muziek. Dat doet hij bij De Smaak, het café om de hoek. Zijn vijftigste verjaardag ligt bij iedereen nog vers in het geheugen, hoewel dit toch alweer elf jaar geleden is. Samen met de andere bewoners, begeleiders en familie bouwde hij een feestje in een nabijgelegen zaal. Aan de muur hangen foto’s ter herinnering.

Aankomende zaterdag is het weer zover: dan wordt hij 61 jaar. Hij hoopt dat het mooi weer wordt, zodat ze lekker buiten kunnen zitten. Gebakje erbij. Zijn familie komt en natuurlijk zijn medebewoners en de begeleiding. Ik mag ook komen, zegt hij met een klopje op mijn schouder. “Je bent écht van harte welkom.” Zijn oprechtheid ontroert me.

Als klap op de vuurpijl neemt zijn familie hem ’s zondags mee uit eten bij Van der Valk. Zijn ogen glimmen als hij erover vertelt. “Daar kun je goed eten hoor”, zegt hij tevreden. De voorpret is al minstens net zo leuk als het daadwerkelijke feestweekend.

Het wordt me steeds duidelijker: Gerard verzamelt niet alleen spaarpotten, maar vooral mooie momenten. Aan de eettafel vat hij zijn levenshouding kort maar krachtig samen. “Je moet genieten van het leven en vooral veel schik maken. En als je geld op is, is het op.” Zo simpel kan het zijn. Wat een feestnummer, die Grad. Kon ik maar op zijn verjaardag komen. Ik weet zeker dat het een onvergetelijke dag wordt.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over wat tekst voor jouw bedrijf kan betekenen? We vertellen er face to face graag alles over.

Afspraak maken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.