Druk baasje

Onderstaande blog schreef ik voor het platform ‘Als je het mij vraagt’ van Dichterbij. Deze blogserie gaat over het leven in een woongroep.

37 keer de Vierdaagse lopen. Zéven-en-dértig keer. Ga er maar aan staan. Anton doet het gewoon, ieder jaar weer. Dat vertelt hij me tijdens mijn bezoek aan woongroep Het Zand. Hij praat erover alsof het om een boswandeling gaat. De laatste keer telt in zijn ogen niet helemaal mee, omdat hij op de laatste dag is uitgevallen. Dat tekent zijn sportiviteit, maar ik ben het niet met hem eens. Mijn respect voor deze man groeit met de minuut.

Niet afschrikken

Eén dag van de Vierdaagse lijkt mij, zwak uitgedrukt, namelijk al een helse tocht. Lopen in de stromende regen of brandende zon, over verlaten dijken en door heuvelachtige gebieden. Nee, bedankt. Maar Anton laat zich er niet door afschrikken, ondanks het feit dat hij niet goed ziet en hoort. Wat mij trouwens nog absoluut niet is opgevallen tijdens ons gesprek.

close-up-color-daylight-461615

Bijzondere look

Het enige dat erop wijst dat hij een visuele beperking heeft, is zijn grote bril met gekleurde glazen. Maar die heeft zelfs nog wel iets flitsends en past precies bij zijn look. Een pet waar Los Angeles op staat, een t-shirt met Rhodos erop, sandalen met sokken erin en een baardje. Anton ziet er zeker niet uit als een gemiddelde 68-jarige.

Reiziger

Die verwijzingen naar plaatsnamen in zijn kleding zijn niet geheel toevallig, hij is op beide plekken geweest. Hij deed bovendien mee aan wandeltochten door heel Europa, waar hij diverse trofeeën aan overhield. Dit jaar staat Mallorca op het programma.

Peulenschil

Anton werkte 36 jaar in een fabriek, maar verveelde zich geen minuut sinds zijn pensioen. Tandemfietsen, biljarten, computerspelletjes: naast het wandelen heeft hij hobby’s in overvloed. “Ik houd mezelf wel bezig”, zegt hij droogjes.

Niet goed kunnen zien of horen? Da’s absoluut geen excuus om binnen te blijven zitten. Zelfs verre reizen maken is voor Anton een peulenschil. Op zoveel doorzettingsvermogen kun je alleen maar jaloers zijn.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over wat tekst voor jouw bedrijf kan betekenen? We vertellen er face to face graag alles over.

Afspraak maken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.