Het geheim van de tekstschrijver

‘Dus jij bent allround tekstschrijver?’ Mijn gesprekspartner kijkt me argwanend aan. ‘Ben je niet gespecialiseerd in één bepaald onderwerp?’

Het is eigenlijk een heel logische vraag, die me wel vaker gesteld wordt tijdens bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. Ik kan me voorstellen dat iemand zich dit afvraagt. Maar laten we het eens van de andere kant bekijken: een architect ontwerpt toch ook niet maar één soort huizen? De kapper knipt toch ook niet maar één kapsel? Een accountant adviseert toch ook niet alleen maar bouwbedrijven?

Maar zoals gezegd: ik begrijp het wel. Hoe kun je als eenvoudige tekstschrijver nu van alles ‘verstand’ hebben? Van ingewikkelde lasconstructies, business intelligence, process engineering tot de werking van een huidverbeterende crème?

Geheim

Het geheim van een tekstschrijver – althans, mijn geheim – ligt in iets heel simpels. Iets dat aangeboren is en waar ik mee moet leven, waar ik soms om vervloekt word, maar wat gelukkig ook vaak als prettig wordt ervaren. Eén woord: nieuwsgierigheid. Vooruit, nog twee: oprechte interesse. Die eigenschappen zijn bij mij altijd al aanwezig geweest. Vraag maar aan mijn ouders: ‘waarom’ was vanaf het moment dat ik kon praten zo ongeveer het belangrijkste woord uit mijn vocabulaire (en stiekem nog steeds).

Kruisverhoor

Dat heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Gesprekken met mij kunnen soms nog wel eens aanvoelen als een kruisverhoor. Waarom doet iemand wat hij doet? Hoe doet hij dat? Waaruit is die passie ontstaan? Wat vindt hij er zo leuk aan? Waarom is hij de beste in wat hij doet? Als vanzelfsprekend komen de vragen bij me op. Puur omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in wat diegene beweegt.

 ‘Waarom’ was vanaf het moment dat ik kon praten
zo ongeveer het belangrijkste woord uit mijn vocabulaire.

Vragen stellen

Die nieuwsgierigheid zorgt er daarentegen wél voor dat ik veel te weten kom over mijn klanten. Vooral veel (open) vragen stellen is de truc. En natuurlijk is niet iedereen een goede prater. Het is ook niet zo dat ik hier nu zoveel aanleg voor heb, als van nature introvert persoon. Dus als ík het kan leren, kan iedereen het. De ‘gouden tip’ luidt dan ook: sta open voor de ander en leer luisteren. Dan komen de vragen vanzelf in je op. Ik kan me voorstellen dat dit niet alleen handig is bij het schrijven van een tekst, maar ook bijvoorbeeld bij (verkoop)gesprekken met klanten of zakenrelaties.

Frisse blik

Natuurlijk zijn er wel tekstschrijvers met een specialisatie, die alle ins & outs kennen van één bepaald onderwerp. En ik kan me voorstellen dat dat in sommige gevallen een uitstekende keuze is. Echter voor mij geldt: verandering van spijs doet eten. Variatie in opdrachtgevers is goed voor je ontwikkeling, het houdt je scherp en je leert nog eens wat bij.

En voor de klant geldt: je haalt iemand in huis met een frisse blik, die op een andere manier naar jouw bedrijf en activiteiten kijkt. Die kijkt met het oog van een consument of potentiële klant. Iemand die jouw bedrijf nog niet van haver tot gort kent. Doordat ik me als tekstschrijver in deze doelgroep verplaats, kan ik jouw boodschap zo aantrekkelijk en overtuigend mogelijk verwoorden.

Basis

Kortom: stap één bij het schrijven van een goede tekst, en misschien wel de belangrijkste stap, is informatie. Waardevolle, goede, eerlijke informatie. Zonder die informatie ben je nergens. Het is de basis van jouw bedrijf.

 

De volgende stap richting een goede tekst? Die informatie op een pakkende, doeltreffende manier op papier zetten. Hoe je dat doet? Dat vertel ik een volgende keer. Die nieuwsgierigheid opwekken, dat is tenslotte ook een kunst die de tekstschrijver moet beheersen. 😉

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over wat tekst voor jouw bedrijf kan betekenen? We vertellen er face to face graag alles over.

Afspraak maken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.