Vrolijke Frans

Onderstaande blog schreef ik voor het platform ‘Als je het mij vraagt’ van Dichterbij. Deze blogserie gaat over het leven in een woongroep.

Een Vrolijke Frans: wie kent de uitdrukking niet? De betekenis luidt: “iemand, meestal een man, die altijd vrolijk is; iemand die zich door geen tegenslag laat terneerdrukken; van nature vrolijk, zorgeloos persoon”.

Zulke mensen zijn schaars. En zulke mensen die daadwerkelijk de naam Frans dragen al helemaal. Toch ontmoet ik er eentje, gewoon in hartje Cuijk. Hij is de eerste die me komt begroeten wanneer ik onwennig en nog enigszins terughoudend het terrein van de woongroep op loop. Zijn stralende lach lost mijn nervositeit vrijwel meteen op. Hij neemt me mee naar binnen en laat opgetogen de woonkamer van zijn groep zien.

blur-chair-cheerful-160739

Een man van veel woorden is hij niet, deze Frans. En de woorden die eruit komen, zijn soms lastig te verstaan. Het zorgt ervoor dat ik hem in het begin nog moeilijk kan peilen. Hij gaat op vakantie, weet hij me duidelijk te maken. Naar Spanje. Danny de Munk en André Hazes komen er optreden. Hij komt aan met een boekje waarin de reis beschreven staat. Ik betrap mezelf erop dat ik twijfel: gaat hij echt op vakantie of beeldt hij het zich in? Ik hoop het eerste – hij heeft er zoveel zin in.

Naarmate de dag vordert leer ik Frans steeds beter kennen. Hij blijkt een gezelschapsmens en verdwijnt niet uit mijn gezichtsveld. Rondleiding op de dagbesteding? Frans gaat graag mee. Kopje thee in de tuin? Frans is van de partij. Kokkin Wilma die komt koken? Frans helpt alles klaarzetten. Iedereen die maar in de buurt komt, wordt door hem vol oprecht enthousiasme begroet. “Hoi Anja!” “Hoi Marion!” “Hoi Wilma!”

Ik kom erachter dat hij uit de Jordaan komt en dat hij 70 jaar is. Afgelopen februari werd zijn verjaardag gevierd met een groot feest. Hij glundert als hij me de foto’s laat zien. Ik zie een stralende Frans in een Porsche, in de polonaise en aan de taart, omringd door familie en vrienden.

Zijn kamer mag ik ook nog even zien. Een verrassend nette kamer met een bed dat omhoog en omlaag kan, zoals Frans graag even demonstreert. Op het bureau ligt een puzzel van maar liefst 1000 stukjes. In zijn koelkast staan drie puddinkjes en een paar La Chouffe-biertjes. “Dan kan ik ’s nachts goed slapen”, lacht hij.

Maar Frans kent ook zijn verantwoordelijkheden. Hij draagt een sleutelbos bij zich met onder andere de sleutels van de schuur en de vaatwasser. Zorgvuldig maakt hij deze op slot wanneer het nodig is. De bos bewaakt hij met zijn leven, zo lijkt het.

Ook al heb ik maar een halve dag met hem opgetrokken: ik heb het gevoel dat ik Frans vandaag goed heb leren kennen. En wat blijkt: hij gaat écht op vakantie, naar Ibiza. Ik gun het hem van harte. De wereld kan wel wat meer Vrolijke Fransen gebruiken.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over wat tekst voor jouw bedrijf kan betekenen? We vertellen er face to face graag alles over.

Afspraak maken

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.